Tamale Orta-Güney Amerika mutfağına özgü bir hamur aslında. Ben geçen gün ilk defa denedim ve fena da olmadı. Orijinalini de yemiş olan Evin Bey'inden de tam not aldı :)
Benim tarif pratik bir Tamale tarifi. Mısır yapraklarına sarılarak pişiriliyor esasen...
İÇ MALZEMESİ:
Yarım Kilo Yağlı Dana Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Chili ya da Çok Acı Yeşil Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığından biraz az Kakao
1 Çay Kaşığı Toz Kişniş
1 Şişe Bira
Tuz, Karabiber, Acı Toz Kırmızı Biber
Zeytinyağı
TAMALE HAMURU İÇİN MALZEMELER:
1,5 Su Bardağı Tavuk Suyu
1,5 Su Bardağı Soğuk Süt
1 Su Bardağı Polente
Rendelenmiş Eski Kaşar ya da Sert Cheddar Peyniri
1 Çorba Kaşığı Bal
HAZIRLANIŞI:
1. İşe önce genişçe bir tavada (daha sonra fırına da girecek bir tava olursa iyi olur) kıymayı, zeytinyağında kavurarak başlıyoruz.
2. Kıymanın rengi dönmeye başlayınca ince ince kıyılan soğanlarını ilave ediyoruz. Ve birlikte kavurmaya devam diyoruz.
3. Soğanlar eridikten sonra, chili biberimizi ince ince doğrayıp ilave diyoruz. Biraz soteledikten sonra sırasıyla, tuz, karabiber, kişniş, acı toz biber, kimyon ve çay kaşığının ucu ile kakao koyup, baharatların tamamının kıyma ile özdeşleşmesini sağlıyoruz.
4. En son olarak bir şişe bira ilave edip kıyma, bira ile oluşan suyu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Tamale Hamuru İçin:
1. Bir tencereye tavuk suyunu ve sütü koyup kaynatmaya başlıyoruz.
2. Kaynadıktan sonra polenteyi ilave edip, koyu kıvama gelene kadar karıştırıyoruz.
3. Polente artık tencerenin kenarlarına yapışmayan bir hal aldığı zaman oldu demektir. Altını kapatıp; bal ve rendelenmiş sert cheddar ilave ederek hepsini harmanlıyoruz.
Final İçin İse,
Hazırladığımız Tamale hamurunu kıymalı iç harcımızın üzerini örtecek şekilde kapatıp; üzerine biraz daha rendelenmiş cheddar serpip 180 derecede ısıtılmış fırında; üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. (İç harcınızı fırına girmeyecek bir tavada yaptıysanız, benim gibi bir borcama alarak, o şekilde fırına verebilirsiniz.)
Servis ederken isterseniz üzerine, ince kıyılmış taze soğan ve taze kişniş ya da maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Değişik lezzetlerde buluşuncaya dek, hepinize afiyet olsun efendim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder