23 Aralık 2014 Salı

PRATİK YAĞLAMA TARİFİ

Kayseri yöresine ait YAĞLAMA aslında açılan yufka ekmekleri ile yapılan bir yemek. Malum evde bu ekmekleri açmak pek kolay olmadığından ben pratik bir çözüm buldum kendimce :) Tortilla ekmekleri ile yapıyorum. Ve ikram ettiğim bütün arkadaşlarımız bayılıyor...

MALZEMELER:
500 gr yağsız kıyma
2 Adet Büyük Boy Kuru Soğan
5-6 Adet Sivri Biber
Tuz, Karabiber ve Pulbiber
Zeytinyağı
5-6 Adet Tortilla (Lavaş) Ekmeği

SOSU İÇİN:
Ufak boy yoğurt 
3 Çorba Kaşığı Tereyağ
5-6 diş Sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Önce wok tavanızı iyice ısıtıp, yaklaşık 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ ilave edin. Sonra ilk aşamada kıymayı elinizle ufak parçalara bölerek tavada kavurmaya bırakın. Kıyma renk değiştirmeye başlayıp suyunu çekince, küp küp ufacık doğradığınız soğanları ilave edin. Kıyma ve soğan birlikte kavrulduktan sonra ince halkalar halinde doğradığınız sivri biberleri ekleyin. 

Bu arada kıyma kavrulurken sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayabilirsiniz. İçine sarımsakları rendelediğiniz yoğurdu bir çatal ya da çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. 
Ve en son aşamada iyice kavrulduğuna emin olduğunuz kıymaya, tuz ve baharatlarını ekleyerek tavanın altını kapatın. 

SERVİS:
Derince yuvarlak bir borcama ya da uygun bir servis tepsisine, tavada hafif ısıttığınız bir adet tortillayı serin. Harcınızdan kaşık yardımı ile bolca serpin. Sonra üzerine yine bir kat ısıtılan tortilla ekmeklerinden serin ve üstüne yine kıymalı harcınızdan serpin. Böyle 5-6 kat çıkabilirsiniz. 
Ve son olarak da en üste tortilla ekmeği ile kapatarak, üzerine yoğurtlu sosunuzu dökün. Tavada eritip iyice kızdırdığınız tereyağını yoğurtun üzerine döküp, pasta dilimleri şekilde keserek servise sunabilirsiniz. 
Afiyet ola!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder