5 Kasım 2014 Çarşamba

YOGA

Yaklaşık iki ay kadar önce Yoga'ya başladım tekrar. Tekrar diyorum çünkü daha önce 2010 yılında ilk kez tanışmış ve özel ders almıştım. Birkaç ay sürmüştü ama gerek seyahatlerim gerekse hocamın tavrını pek beğenmediğimden kaynaklı bırakmıştım. Şu an gittiğim Antalya Yoga merkezinde sevgili Nurgül Lazenby ile birlikte çalışıyoruz. Ve çok memnunum...
Bu yazıyı yazma sebebim, Yoga'nın hala bizim toplumumuzda pek kabullenilmemesi ve bilinmemesi geliyor. Zira birçok arkadaşım Yoga'ya başladığımı öğrencince; mımmmm, hımmm vb sesler mi çıkartmaya gidiyorsun gibi tavırlarla yaklaşınca, bu işin aslında nasıl da yanlış anlaşıldığını göstermiş oldular bana... Aslında diyaframdan çıkartılması gereken bu sesler Yoga değil, Meditasyon seanslarında yapılan ritüellerdir sevgili arkadaşlar. 
Yoga; ağırlıklı olarak stretching yani esneme hareketlerinden oluşan; ruh ve beden bütünlüğünü sağlayan hareketler bütünüdür. 

Ben her derse yorgun argın gidip, tazelenerek ve dinlenerek çıkıyorum. Sürekli bilgisayar ve mouse kullanmaktan sağ omzumda oluşan fibrositime; uzun seyahatler dolayısı ile suyu biten dizime ve yanlış tedavi sonucu güç kaybı yaşadığım dirseğime ve ağrılarına inanılmaz iyi geliyor. (Evet sakatlığım burada da gördüğünüz üzere çok fazla :)
En faydalı bir diğer yanı ise; düzgün nefes almayı öğreniyor ve bunu gün içerisinde stres içerisinde olduğunuz anlarda uyguladığınızda inanılmaz faydasını görüyorsunuz. Şunu da bilmenizde fayda var; eğer düzenli Yoga yaparsanız, bir iki yılın sonunda boyunuzu 3-4 cm uzatmanız da mümkün arkadaşlar. 
Ayrıca diğer salon sporlarında olduğu gibi gürültü vb kirlilikler de olmadığı için o dinginlik içerisinde hareket ediyor olmak çok hoşuma gidiyor benim. 

Yani anlayacağınız Yoga, sadece meditasyondan oluşmuyor. Biz her dersin sonunda 5 dk'lık bir sürede vücudumuzu ve tüm kaslarımızı serbest bırakıp, uzanarak dinleniyor ve sonunda da dua ve sahip olduklarımız için teşekkür ediyoruz. 
Sizin de benim gibi vb sağlık sorunlarınız varsa -özellikle de omurga ile ilgili sorunlar- en yakınınızdaki bir Yoga merkezine giderek bir derse katılın. Genellikle tüm merkezlerde tanıtım dersleri ücretsizdir.

Sağlıkla nefes aldığınız günlere doğru Güneş'e selam olsun!