26 Aralık 2014 Cuma

BİZİM EVİN YILBAŞI SOFRASI

Son 5 gün kaldı yeni bir yıla girmemize... Biz yılbaşı gecelerini evde geçirmeyi tercih ediyoruz son iki yıldır. Dostlarımız ile birlikte daha çok keyif alıyoruz bundan. 
Bu yılbaşı da çok özel konuklarımız var Samsun'dan :) Heyecanla bekliyoruz...
Sizlere de fikir vermesi açısından Bey ile birlikte hazırladığımız menü ve tarifleri aşağıda efenim... 

BAL KABAĞI ÇORBASI: Tarifini çok daha önceden verdiğim için şuraya bir tık lütfen: 

GELENEKSEL YILBAŞI HİNDİSİ:
Öncelikle şunu belirteyim, eğer bu tarife göre yapacaksanız Hindiyi, 3 gün önceden hazırlamanız şart. Hindi marinenin içerisinde 3 gün bekleyecek mutlaka.

Malzemeler:
1 Adet Orta Boy Hindi
1,5 Su Bardağı Zeytinyağı
2 Su Bardağı Taze Sıkılmış Portakal Suyu
Ayrıca 3 Adet Portakalın Doğranmış Kabukları
Ve 1 Adet her yerine karanfil saplanmış Portakal (Portakalı iyice yıkayın, kabuğunu soymadan her yerine yaklaşık 20-25 adet karanfil saplayın. Portakalın kabuğu neredeyse hiç görünmeyecek kadar.)
Rendelenmiş 1 Yemek Kaşığı Taze Zencefil
1/2 Su Bardağı Pekmez
1/2 Su Bardağı Bal
1 Su Bardağı Soya Sosu
1/4 Su Bardak Worchestershire Sosu
3-4 Diş Rendelenmiş Sarımsak
Taze Adaçayı
4-5 Yemek Kaşığı Tereyağ 

Marinenin Hazırlanışı:
İşe ilk başta tüm malzemeleri karıştırıp içerisine Hindiyi sığdırabileceğiniz bir kap bularak başlamanız lazım. Zira 3 gün boyunca bu marine içerisinde Hindiyi çevirip duracaksınız. 
Yukarıdaki tüm malzemeyi -Adaçayı, tereyağ ve karanfil saplanmış 1 Adet Portakal hariç- kabınızın içerisine döküp karıştırın. 
Eğer Hindiniz büyükse; özellikle sulu tüm malzemeleri oranlı olarak artırabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken Hindiyi saklayacağınız kap içerisinde tüm bu malzemelerin oranının, 3 parmak filan olması gerekiyor. 3 gün boyunca günde 5-6 kez Hindiyi evirip çevirip, bir kepçe yardımı ile sosu her yerinde değecek şekilde ıslatıp buzdolabında saklamanız gerekiyor. Üzerini streç film ile de kapatmayı unutmayın.

Yılbaşı Günü Pişirme Süreci: 
Ve 3 günün sonunda Hindi fırına girmeden önce; adaçayı ve oda sıcaklığında erimiş tereyağını karıştırıp macun kıvamına getirin ve Hindinin derisinin altından doğru her yerine elinizle sürün. Tüm derinin altına sürmeyi sakın ihmal etmeyin. Bol bol sürün yani. En son işlem olarak da üzerine karanfil saplanmış 1 adet Portakalı, Hindinin poposundan içeriye itin. Artık Hindiniz fırına girmeye hazırdır efenim.
190 derecede ısıltılmış fırına Hindinizi sürebilirsiniz. Bizim fırında 190 derecede yaklaşık 3,5 saatte filan pişiyor. Üzerindeki derisinin iyice kızardığına emin oluncaya kadar pişirin yani. Ama ilk 2 saat falan fırının kapağını asla açıp, ısı kaybına maruz bırakmayın. Miss gibi kokulardan fırının önüne battaniye serip, uzanıp seyredebilirsiniz :) 

SOTE YEŞİL FASÜLYE ve MANTAR:

Malzemeler:
Yarım Kilo İnce Uzun Taze Yeşil Fasülye
1 Kilo Mantar
Tereyağ
Frenk Soğanı
Su
Deniz Tuzu

Hazırlanışı:
Kaynayan suyun içine bir miktar deniz tuzu ilave edip, taze fasülyelerinizi atın ve çok hafif yumuşayana kadar haşlayın, ama sakın öldürmeyin. Gevrek kalması lazım.
Daha sonra jülyen doğradığınız mantarları, tereyağında soteleyin ve ardından fasülyelerinizi ilave edip birlikte 5-10 dakika daha çevirin ve renkleri dönünce ocağın altını kapatın. Dilerseniz üzerine taze frenk soğanı ilave edip, servise sunabilirsiniz.

KAVRULMUŞ HAVUÇ, PATATES VE BRÜKSEL LAHANASI

Malzemeler:
1/3 Su Bardağı Sızma Zeytinyağı
3-4 Cm kalınlığında Daireler Halinde Kesilmiş 3 Orta Boy Havuç
1 Su Bardağı Brüksel Lahanası
3-4 Cm kalınlığında Dilimler Halinde Kesilmiş 4 Su Bardağı Minik Kırmızı Patates
1 Su Bardağı Tatlı Minik Patates (3-4 Cm kalınlığında dilimlenmiş)
1 Yemek Kaşığı Kurutulmuş Kekik
1 Yemek Kaşığı Biberiye
1 Çay Kaşığı Taze Dağ Kekiği
1 Çay Kaşığı Kurutulmuş Fesleğen
1/4 Çay Kaşığı Deniz Tuzu
2 Yemek Kaşığı Taze Karabiber

Hazırlanışı:
Sızma zeytinyağı ile fırın tepsinizi yağlayın. Tüm sebzeyi ve kurutulmuş otları eşit şekilde tepsiye yerleştirin. Daha sonra üzerine baharatları, tuzu, karabiberi ve sızma zeytinyağını yine eşit miktarda üzerlerine serpin.
200 Derece fırında yaklaşık 35-40 dk pişirip, servise sunabilirsiniz.

Not: Bu tarifte kullanılan patatesleri MacroCenter ya da semt pazarlarında bulabilirsiniz. 

KESTANELİ İÇ PİLAV:

Malzemeler: 
1/2 Kg Kestane
2 Su Bardağı Pirinç
3,5 Su Bardağı Tavuk ya da Et suyu
1 Adet Kuru Soğan
3-4 Çorba Kaşığı Tereyağ
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
1 Çay Kaşığı Taze Çekilmiş Karabiber
1 Cup Kuş Üzümü ve Çam Fıtığı
1 Çay Kaşığı toz Şeker
Deniz Tuzu

Hazırlanışı:
Öncelikle kestaneleri ayıklayın. Biz ayıklamak için; içine şeker ilave edilmiş suda haşlıyoruz önce, sonra soğuk suya atıyoruz. Böylece kolaylıkla kabuklarından ayrılıyor.
Kuş üzümlerini de tencereye atmadan önce ılık suda bekletin.
Pilav tenceresini orta ateşteki ocağa alın. Tereyağı ilave edip, minik minik doğradığınız soğanları ekleyerek kavurun. Daha sonra haşlayıp kabuklarını soyduğunuz kestaneler ve çam fıstıklarını ilave dip hep birlikte biraz daha kavurun. Daha sonra tüm baharatları ve kuş üzümünü ilave edin. En son olarak da ayıklayıp ılık suda beklettiğiniz pirinci ve tavuk/et suyunu ilave edip, ocağı en düşük seviyeye getirip pişirin.
Piştikten sonra 15-20 dk kadar demlendirip, servise sunabilirsiniz efenim...

Keyifli sofralarınız olsun efenim...






24 Aralık 2014 Çarşamba

MERRY CHRISTMAS!

Bugünün çok ama çok büyük bir önemi var bizim hayatımızda... Dilerim 2015 yılı gönlünüzden geçen her şeyin gerçekleştiği bir yıl olur...
Sağlıcakla, sevgiyle ve mutlulukla kalın...

23 Aralık 2014 Salı

PRATİK YAĞLAMA TARİFİ

Kayseri yöresine ait YAĞLAMA aslında açılan yufka ekmekleri ile yapılan bir yemek. Malum evde bu ekmekleri açmak pek kolay olmadığından ben pratik bir çözüm buldum kendimce :) Tortilla ekmekleri ile yapıyorum. Ve ikram ettiğim bütün arkadaşlarımız bayılıyor...

MALZEMELER:
500 gr yağsız kıyma
2 Adet Büyük Boy Kuru Soğan
5-6 Adet Sivri Biber
Tuz, Karabiber ve Pulbiber
Zeytinyağı
5-6 Adet Tortilla (Lavaş) Ekmeği

SOSU İÇİN:
Ufak boy yoğurt 
3 Çorba Kaşığı Tereyağ
5-6 diş Sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Önce wok tavanızı iyice ısıtıp, yaklaşık 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ ilave edin. Sonra ilk aşamada kıymayı elinizle ufak parçalara bölerek tavada kavurmaya bırakın. Kıyma renk değiştirmeye başlayıp suyunu çekince, küp küp ufacık doğradığınız soğanları ilave edin. Kıyma ve soğan birlikte kavrulduktan sonra ince halkalar halinde doğradığınız sivri biberleri ekleyin. 

Bu arada kıyma kavrulurken sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayabilirsiniz. İçine sarımsakları rendelediğiniz yoğurdu bir çatal ya da çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. 
Ve en son aşamada iyice kavrulduğuna emin olduğunuz kıymaya, tuz ve baharatlarını ekleyerek tavanın altını kapatın. 

SERVİS:
Derince yuvarlak bir borcama ya da uygun bir servis tepsisine, tavada hafif ısıttığınız bir adet tortillayı serin. Harcınızdan kaşık yardımı ile bolca serpin. Sonra üzerine yine bir kat ısıtılan tortilla ekmeklerinden serin ve üstüne yine kıymalı harcınızdan serpin. Böyle 5-6 kat çıkabilirsiniz. 
Ve son olarak da en üste tortilla ekmeği ile kapatarak, üzerine yoğurtlu sosunuzu dökün. Tavada eritip iyice kızdırdığınız tereyağını yoğurtun üzerine döküp, pasta dilimleri şekilde keserek servise sunabilirsiniz. 
Afiyet ola!