26 Nisan 2014 Cumartesi

FRENCH TOAST ve SENİN HİKAYEN

Cumartesi günleri ben çalışmadığım, bey çalıştığı için öğleden sonraya kadar kendimle vakit geçiriyoruz. Seviyorum ben kendimle olmayı ara sıra...
Güzel bir uyku çekip ardından da şahane havada bir yürüyüş yaptıktan sonra eve dönüp French Tost eşliğinde tarçınlı çayımla missler gibi bir kahvaltı yaptım. 
French Tost çok pratik ve bir o kadar da lezzetli. Hazır yarın pazar ve tüm aile bir arada kahvaltı masasında toplanmışken deneyin derim. 
İşte tarifi:
2 yumurtanın içerisine; bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı vanilya -orijinali vanilya likörü ile yapılır- ekleyip çok az da süt ilave ederek çırpın. Kare tost ekmeklerini verevine çapraz kesin ve bu karışıma batırın. 1-2 dk bekletin ki iyice emsinler. Daha sonra bir tavaya biraz tereyağı ilave edin (Bu arada pratik bir bilgi sizlere; tereyağının yanıp kahverengi bir hale dönüşmesini istemiyorsanız 1-2 damla zeytinyağı ilave edin. Tereyağının yanmasını önleyecektir.) Ekmekleri arkalı önlü kızartın. 
Mutfak tezgahınıza ya da bir tepsiye bir avuç hindistancevizi serpin ve kızarttığınız ekmekleri hindistancevizine bulayın. Üzerine isterseniz reçel, isterseniz de taze meyve ya da püresi sürerek afiyetle yiyin efendim. İşte bu kadar pratik :) Bir miktar da süt kreması ya da kaymak da kullanabilirsiniz. 
Bu leziz kahvaltıdan sonra biraz kitap okuyarak, ne zamandır aklımda olan bir filmi izlemeye karar verdim. SENİN HİKAYEN...
Ama bu arada kendime şahane bir Limoncino kokteyli hazırladım. Senin Hikayen gerçekten de bizlerden bir hikaye aslında. Eğlenceli olduğu kadar biraz da hüzünlü. Ağla ağla bir hal oldum ben. Ve iyi ki bey ile beraber izlememişim dedim. Zira sefgilim çok da fazla üzülürdü, babaannenin hikayesinde :(:(
İşte bir cumartesi ve ben böyle geçiyor. Toplantıda olan Bey gelir 1-2 saate ve birlikte devam ederiz keyfe... 

Hepinize sevdiklerinize daha sıkı sıkı sarılacağınız keyifli bir haftasonu diliyorum...

25 Nisan 2014 Cuma

Saygısız Çok Saygısız

Sabah iş yerimin oradaki pastahanenin önünden geçerken, üst katta oturan teyzenin yardımcısına hortumla balkon ve pencerelerini yıkatmasına ve tüm pis suların şarıl şarıl alt tarafta bulunan masa ve sandalyelere akmasına şahit oldum. Birileri de oturup o masalarda kahvaltı ediyordu. Teyzeye seslendim kendimi tutamayarak "Masalarda oturan insanlar var teyzeciğim..." Ne dese beğenirsiniz "Ne yapayım?" 

Uzatmadım daha fazla ama sinirle ayrıldım oradan. Çok pis, saygısız ve kaba bir millet olup çıktık biz maalesef. Çok kötü çok....

24 Nisan 2014 Perşembe

UYKULUK TARİFİ

Belki bazılarınız "Aaaa o da ne?" diyecektir ama bir tanışan bir daha kolay kolay vazgeçemez, demedi demeyin, uykuluk yemeden de ölmeyin....
Efendim uykuluk özellikle küçük baş hayvanların timus ve pankreas bezlerine verilen ortak ad ve her hayvanda yalnızca 2 adet bulunuyor. Bahar aylarında makbul boyutta olanlarını kasaplarda bulabilirsiniz ancak, zira daha sonra küçülüyorlar... 
Dün akşam bey alıp getirdi ve beraberce pişirip afiyetle yedik. Çok pratik bir tarifi var:

MALZEMELER:
750 gr uykuluk
1 Adet Kuru Soğan
2 Adet Domates
4-5 Adet Sivri Yeşil Biber
Tuz, Karabiber
5-6 Dal Maydanoz
Kırmızı Acı Pulbiber
Kimyon
Yarım Litre Sıcak Su
Zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:
1. Uykuluklarınızı her ne kadar kasabınız temizlemiş olsa da eve getirdiğinizde biraz daha suyun içerisinde bekletin ve iyice yıkayın.
2. Sıcak suyu bir tencereye alarak, uykulukları ilave edip 10-15 dk. kadar haşlayın. Daha fazla değil kesinlikle. Zaten yumuşak bir dokuya sahip.
3. Tavaya biraz zeytinyağı koyup, ince ince doğradığınız soğanları, daha sonra da sivri biberleri ilave ederek soteleyin. Peşine küp küp doğradığınız domatesleri de tavaya alarak sotelemeye devam edin. 
4. Haşlanan uykulukları da ufak ufak doğrayarak tavaya alın. Tuzunu ve karabiberini de ekleyerek takribi 20-25 dk ara sıra karıştırarak sotelemeye devam edin. Ufak bir test yiyişi yaptıktan sonra istediğiniz kıvama geldi ise altını kapatabilirsiniz. Uykuluğunuz pişmiştir efendim.
5.Servis ederken üzerine, ince kıyılmış maydanoz, kimyon ve bolca kırmızı acı pulbiber serpin.

Az vakitleri kaldığı için bence hemen bir kasaba koşun ve uykuluğunuzu hazırlatın. Muhteşem bir lezzet sizi bekliyor olacak.   

22 Nisan 2014 Salı

TAMALE TURTA TARİFİ

Tamale Orta-Güney Amerika mutfağına özgü bir hamur aslında. Ben geçen gün ilk defa denedim ve fena da olmadı. Orijinalini de yemiş olan Evin Bey'inden de tam not aldı :) 
Benim tarif pratik bir Tamale tarifi.  Mısır yapraklarına sarılarak pişiriliyor esasen...

İÇ MALZEMESİ:
Yarım Kilo Yağlı Dana Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Chili ya da Çok Acı Yeşil Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığından biraz az Kakao
1 Çay Kaşığı Toz Kişniş
1 Şişe Bira
Tuz, Karabiber, Acı Toz Kırmızı Biber
Zeytinyağı

TAMALE HAMURU İÇİN MALZEMELER:
1,5 Su Bardağı Tavuk Suyu
1,5 Su Bardağı Soğuk Süt
1 Su Bardağı Polente
Rendelenmiş Eski Kaşar ya da Sert Cheddar Peyniri
1 Çorba Kaşığı Bal

HAZIRLANIŞI:
1. İşe önce genişçe bir tavada (daha sonra fırına da girecek bir tava olursa iyi olur) kıymayı, zeytinyağında kavurarak başlıyoruz. 
2. Kıymanın rengi dönmeye başlayınca ince ince kıyılan soğanlarını ilave ediyoruz. Ve birlikte kavurmaya devam diyoruz. 
3. Soğanlar eridikten sonra, chili biberimizi ince ince doğrayıp ilave diyoruz. Biraz soteledikten sonra sırasıyla, tuz, karabiber, kişniş, acı toz biber, kimyon ve çay kaşığının ucu ile kakao koyup, baharatların tamamının kıyma ile özdeşleşmesini sağlıyoruz. 
4. En son olarak bir şişe bira ilave edip kıyma, bira ile oluşan suyu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.

Tamale Hamuru İçin:
1. Bir tencereye tavuk suyunu ve sütü koyup kaynatmaya başlıyoruz.
2. Kaynadıktan sonra polenteyi ilave edip, koyu kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. 
3. Polente artık tencerenin kenarlarına yapışmayan bir hal aldığı zaman oldu demektir. Altını kapatıp; bal ve rendelenmiş sert cheddar ilave ederek hepsini harmanlıyoruz. 

Final İçin İse,
Hazırladığımız Tamale hamurunu kıymalı iç harcımızın üzerini örtecek şekilde kapatıp; üzerine biraz daha rendelenmiş cheddar serpip 180 derecede ısıtılmış fırında; üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. (İç harcınızı fırına girmeyecek bir tavada yaptıysanız, benim gibi bir borcama alarak, o şekilde fırına verebilirsiniz.)
Servis ederken isterseniz üzerine, ince kıyılmış taze soğan ve taze kişniş ya da maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Değişik lezzetlerde buluşuncaya dek, hepinize afiyet olsun efendim...