10 Şubat 2014 Pazartesi

BAL KABAĞI ÇORBASI

Ülkemizde genelde, sadece tatlı olarak tüketilen bal kabağı, çorba olarak tüketildiğinde sağlık açısından çok daha faydalı. 

Özellikle ünlü Türk hekimi İbn-i Sina kitaplarında çok fazla yer vermiştir bal kabağına ve özellikle kanser hastalarına önermiştir. (Bağırsak ve mide kanserini yenmede etkin bir besindir.)
Çok yüksek miktarda beta kroten içeren bal kabağı özellikle bağışıklık sisteminin gelişimine çok faydalıdır. Ayrıca mineraller bakımından da (Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir.) çok zengin olması nedeniyle; çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine de katkısı bulunur. Bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan bal kabağını, diyet yapanlar da bol tüketebilir. Zira kalorisi çok yüksek değildir. Ancak şeker ihtiva ettiğini belirtmem lazım. Benim gibi şeker hastaları az miktarda tüketmeliler.   


Ben bu çorbayı ilk defa yılbaşı akşamı evde verdiğimiz davette denedim ve konuklarımız çok beğendiler. Tarifini yayımlamamı rica ettikleri için, sizlerle de paylaşıyorum.


MALZEMELER:
1 Kg Bal Kabağı
2 Küçük Paket Krema
4-5 Diş Sarımsak
1 Büyük Kuru Soğan
1 Adet Muskat
Deniz Tuzu ve Tane Taze Karabiber
1 Adet Zencefil
1,5 Litre Su
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağ



HAZIRLANIŞI:
Muskat
Eğer hazır doğranmış bal kabağı almadı iseniz; işe önce bal kabağını temizleyip ayıkladıktan sonra, iri parçalar halinde doğrayarak başlayın. 

Daha sonra; yüksek ateşte ısıttığınız tencereye, zeytin yağını koyup, minik küpler halinde doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Ayıklayıp ince ince doğradığınız sarımsakları da ekleyip bal kabaklarını da atın tencereye. Hepsini harmanlayıp bir beş dakika kavurduktan sonra, üzerine 1 adet muskat rendeleyip, tuz ve tane karabiberleri koyup, soğuk suyunu ilave edin. Ve suya 1 adet -taze ya da kuru- zencefil atmayı unutmayın. Tencerenizin ağzını kapatıp, orta ateşte, kabaklar yumuşayana kadar kaynatın. Yaklaşık 30-35 dk sonra  koyu turuncuya yakın bir renkte çorbanız hazır hale gelmeye başlayacaktır. Zencefili çıkartabilirsiniz artık.


Kabakların hepsi yumuşayınca, el blenderı yardımı ile ufak parçalar eriyince kadar çorbayı çırpın. Ocağın altını en kısık ateşe getirip, 2 kutu kremayı da ilave edip, 5-10 daha karıştırarak bir taşım kaynatın. Çorbanız hazır hale gelmiştir böylelikle.

Servis ederken üzerini, arzu ettiğiniz yeşilliklerle (maydanoz, taze nane, kereviz yaprağı vb) ya da krema ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz de tereyağında çevirdiğiniz minik kızarmış ekmekleri üzerine koyarak servise hazır hale getirebilirsiniz... 


Not: Eğer tamamen sağlıklı bir çorba istiyorsanız, krema ilave etme kısmını atlayabilirsiniz, ki o şekilde de tadı enfes oluyor. 

Afiyet olsun efendim, hepinize iyi haftalar...

2 yorum:

  1. Herseyden once Antalya'nın klasık bal kabagı ve tahin ikilisinin dısında da balkabagının kullanılabılecegını , bu leziz tarıf ile gosterdıgın ıcın cok tesekkur ederım.Bazı yıyecekler vardır , adını duydugun anda agzında onun lezzetı raks eder ya işte bu çorba da onların başını çekiyor kesinlikle...Bence bu corba sadece aksam yemeklerı ıcın dusunulmemelı sabah kahvaltıda da ıcılmesı son derece yerınde bence .Gune guzel baslamayı saglayacak hafif aynı zamanda tok tutucu ozellıgı ıle bır kez deneyenlerın vazgecemeyecegı bır lezzet.Tanısanlar sana mınnettar kalacak ;)Biz öyleyiz ...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yorumlamışsın Serpo :)

    YanıtlaSil