31 Ocak 2014 Cuma

KARA BUĞDAY SALATASI

Özellikle son zamanlarda sağlıklı ve organik ürünler tüketmeye dikkat ediyoruz. Zira artık her şeyin içerisinde o kadar fazla zararlı ve kanserojen etkisi olan maddeler var ki, insan ne yapacağını şaşırıyor...


Kara buğday (Greçka) ile geçen gün tanıştım. Özellikleri arasında en önemlisi Gluten içermemesi. Diğer faydaları ise; kan şekerinin kontrolüne olan etkisi, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olması ve de insan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasındaki etkisi sayılabilir. 

Pilav olarak tüketileceği gibi benim aşağıda tarifini verdiğim salata olarak da tüketebilirsiniz.

Malzemeler:
1 Su Bardağı Kara Buğday
2 Su Bardağı Sıcak Su
Taze Soğan
Domates
Maydanoz
Fesleğen
Limon
Zeytin Yağı
Kırmızı Pul Biber
Deniz Tuzu

Yapılışı: 
Bir kase içerisine yıkadığınız buğdayınızı koyun ve üzerine 2 bardak sıcak suyu dökerek, yaklaşık 2 saat üzerini kapatarak demlendirin. Bu süreçte buğday suyu emecektir. 


Suyunu çeken buğdayı salata kasesine alarak, diğer tüm malzemeleri ince ince doğrayarak karıştırın. Tuzu ve pul biberini ilave edin. Ve son olarak da zeytinyağı ve limon ile sos hazırlayarak üzerine dökün. Ben üzerine ballı hardal da gezdirerek yedim. 



Bu arada hardal da oldukça faydalı bir sos, aklınızda bulunsun. Kilo vermeye de yardımcı. İsterseniz bu salatayı kırmızı soğan ile de yapabilirsiniz ya da yeşilliklerini sevdiğiniz türlere göre çeşitlendirip, değiştirebilirsiniz. Keyfiniz neyi isterse onunla yapın ve yiyin anlayacağınız, ana maddemiz kara buğday sadece...

Son olarak domatesi tüketirken, kabuğunu soymadan tüketin derim, eğer midenize dokunmuyorsa tabii. Çünkü domatese kırmızı rengini veren lycopin, kabuğunda ve çekirdeklerinde bulunur. Özellikle bağırsaklar için faydalı ve kabızlığı önlemede etken bir maddedir. 

Afiyet olsun efendim...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder