4 Şubat 2014 Salı

RENKLİ SUNUMUYLA BİR MEKSİKA KLASİĞİ: KIYMALI CHILI TARİFİ

Chili, Orta Amerika ve Meksika'da çok sık tüketilen, bol baharatlı ve acılı müthiş bir lezzet. Mr Sprartacüs ve ben pek severiz. Tam bir hafta sonu "Happy Sundays" yemeği aynı zamanda da.
Bu sefer işin içerisine yine kendi yaratıcılığımı da ekleyerek değişik bir sunum ile servis ettim. Bakalım sizler de beğenecek misiniz?

MALZEMELER:
4 Adet İri Boy ve Renkli Dolmalık Biber
500gr Dana Kıyma
1 Kutu Doğranmış Domates (Ya da 4-5 Adet Orta Büyüklükte Domates)
5 Diş Sarımsak
4 Adet Jalapeno veya Taze Chili Biberi
Salsa Sos 
Acı Toz ve Pul Biber
1 Kutu Konserve Meksika Fasülyesi
1 Çay Kaşığı Kimyon
Deniz Tuzu ve Tane Karabiber
Zeytinyağı
Cheddar ya da Kaşar Peyniri











HAZIRLANIŞI
Öncelikle renkli biberlerinizi enlemesine ortadan ikiye keserek içlerini temizleyip, yıkayın. Daha sonra üzerine bir pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsinize alın. Üzerlerine (her iki tarafına da) zeytinyağı sıkıp, tuz ve karabiber serperek; 170 derecede ısıttığınız fırında, biberler hafif yumuşayana kadar pişirin. Benim fırında 15-20 dakika sürdü. Fırın tipine göre bu süre değişiklik gösterebilir.

Biberler fırında iken, Chili'yi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Ocakta yüksek ateşte ısıttığınız tencerenize (ya da wok tavanıza) 2 çorba kaşığı kadar zeytin yağını ilave edip, ince ince doğradığınız sarımsakları ve ardından da minik minik doğranan jalapeno biberlerini ekleyerek 2-3 dakika çevirin -ki sarımsaklar mis gibi kokusunu bıraksınlar yağa-. Daha sonra kıymayı ilave edip, arada karıştırarak orta ateşte kavurma işlemine devam edin. Peşine tüm baharatları sırası ile; tuz, karabiber, kimyon, acı ve toz kırmızı biberi koyup tüm malzemeleri iyice birbiri ile harmanlayın.

Kıymanın rengi iyice koyulaştıktan sonra, domatesleri ilave edin. (Küp küp doğranmış ya da 1 kutu doğranmış konserve) Tüm malzemenin piştiğine emin olduktan sonra, en son işlem olarak 1 kutu Red Beans ilave edin. 5 dakika kadar orta ateşte -arada karıştırarak- pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Bu sırada fırındaki biberleri unutmayın!

Yemeğinin final kısmında ise; hazırladığınız Chili'yi fırından çıkarttığınız biberlerin içlerine koyarak pay edin. Servis etmeden önce üzerilerine rendelenmiş chedar ya da kaşar peyniri koyarak, fırında peynirler eriyene kadar 4-5 dakika daha ısıtın. 



Dilerseniz hazırladığınız Chili'yi bu şekilde değil de, Tortilla ekmekleri arasında dürüm şeklinde de servis edebilirsiniz. Parti kürdanları ile üzerilerine de birer tane çeri domates ile süsleyip, daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.  

Keyifli yemekleriniz olsun efendim, afiyet olsun...



2 yorum:

  1. Yıne farklı bır yemek ... Bıberlerın ıcıne konularak servıs son derece basarılı bır yontem , guzel bır fıkır...Ellerıne saglık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler tatlım :) Afiyet olsun

    YanıtlaSil